ΔάνδολοςΟ βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος, απαντάει στις ερωτήσεις του Γιάννη Τομαδάκη, για το έργο του και για το νέο του βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός τον Οκτώβριο.

Καταρχήν, θα μου επιτρέψεις τον ενικό. Εκτός από αρχαιοελληνικό, είναι και προσωπική μου ανάγκη. Άλλωστε μας συνδέουν η κοινή ημερομηνία γέννησης και η πρώτη ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα που δημιούργησε το thraki Νεα και φιλοξενεί το μήνυμά σου: «Τα παιδιά μας χρειάζονται γονείς με πολιτισμό, αυτό είναι το μοναδικό μνημόνιο που χρειάζεται αυτός ο τόπος». Το μνημόνιο όμως έχει ρίξει άγκυρα. Θα μας σώσει ο πολιτισμός μας;

Πολύ φοβάμαι, Γιάννη, ότι τα μνημόνια –και οι συνολικές αναταράξεις που βιώνουμε ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια– έχουν παγιώσει ένα είδος δικαιολογίας για την πολιτισμική εκτροπή που φανερώνουμε ως λαός. Η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση πολιτισμού. Παρά τις αδυναμίες μας, ήμασταν μια χώρα φιλόξενη και τρυφερή, βαθύτατα σπλαχνική και ανθρώπινη. Και τώρα πια, από το δημόσιο διάλογο και την πολιτική μέχρι τα social media και την καθημερινότητά μας, έχουμε απογίνει σε μεγάλο βαθμό ένας εξαγριωμένος όχλος που αποζητά την σύγκρουση. Συνεπώς, μια πολιτισμική αναγέννηση θα ήταν το σπουδαιότερο δώρο που τούτος ο τόπος θα μπορούσε να προσφέρει στον εαυτό του. Δε ξέρω πόσο εφικτό είναι αυτό. Ξέρω όμως ότι η μόνη ελπίδα βρίσκεται εκεί. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε τη μαγεία του ονείρου. Να επανεκτιμήσουμε την ευγένεια. Όσο δύσκολο κι αν είναι εξαιτίας των συνθηκών.

Οι Έλληνες, όπως φαίνεται τουλάχιστον, ξεκινούν να αγαπούν λίγο παραπάνω τα βιβλία. Συνεχώς βλέπουμε νέους τίτλους, σε λιγότερους όμως έχω την αίσθηση εκδοτικούς οίκους. Με αγωνία περιμένουμε και το νέο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου. Τον Οκτώβριο στα βιβλιοπωλεία, από τώρα στις καρδιές των φανατικών αναγνωστών σου. «Όταν θα δεις τη θάλασσα» ο τίτλος, όπως μας αποκάλυψες πρόσφατα. Το περιεχόμενο;

Είναι ένα μυθιστόρημα για την ελπίδα. Για το πόσο μπορείς να αντέξεις όταν αγαπάς κάποιον αληθινά. Φυσικά, είναι ένα έργο εποχής –μάλλον με γοητεύει το παρελθόν επειδή εκεί βρίσκω μια ποιότητα που τώρα πια έχει χαθεί– και κλείνει μέσα του μιαν άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα των τελών του δεκάτου ενάτου αιώνα, όπου τα οράματα και οι πόθοι των ανθρώπων συγκρούονταν με τα τείχη που όρθωνε η κοινωνία. Θέλησα να γράψω ένα βιβλίο για τον έρωτα και το πάθος και τον αγώνα των γυναικών να αποκτήσουν φωνή. Και είναι τελικά το πρώτο αμιγώς ερωτικό μυθιστόρημά μου. Υπάρχουν βεβαίως κι εδώ ιστορικά γεγονότα, η τοιχογραφία των καιρών, πολιτικές δολοπλοκίες, καθώς και η περιπέτεια των ελληνικών σιδηροδρόμων επί Τρικούπη, αλλά η καρδιά του βιβλίου είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον ανθρώπινο σφυγμό που υπαγορεύει τα θέλω κόντρα στα πρέπει. Είναι ένα ταξίδι ερωτευμένων που έρχονται αντιμέτωποι με τον κόσμο.

 

Όταν γράφεις ένα βιβλίο, ποτέ δεν πρόκειται να μάθεις πόσοι και ποιοι θα το διαβάσουν. Δημιουργεί συναισθήματα αυτή η πραγματικότητα;

Το βιβλίο είναι σαν το παιδί σου που ενηλικιώνεται και το αφήνεις να τρέξει στον κόσμο. Δεν ξέρεις ποιους θα συναντήσει, ούτε μπορείς να προβλέψεις τα μονοπάτια στα οποία θα μπει. Εσύ όμως έχεις κάνει το χρέος σου, υπήρξες ένας καλός πατέρας που έδωσε το εκατό τοις εκατό, που έκανε ό,τι μπορούσε. Το μόνο που εύχεσαι είναι να ζήσει μια ζωή που να του αξίζει και να είναι τυχερό.

 

Έχεις γράψει 10  βιβλία. Φέτος συμπληρώνεις 20 χρόνια στη λογοτεχνία.  Υπάρχουν βιβλία «θαμμένα» στο συρτάρι; Υπάρχουν βιβλία που έχεις γράψει και δεν έχουν κυκλοφορήσει;

Υπάρχει ένα μυθιστόρημα που έγραψα στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου και δεν κυκλοφόρησε ποτέ, και ορθώς δεν θέλησα να κυκλοφορήσει επειδή δεν ήταν πολύ καλό. Γενικά όμως, δεν έχω θαμμένα πράγματα. Ό,τι με απασχόλησε σοβαρά, το έγραψα και το άφησα να εκτεθεί στον κόσμο. Δεν είμαι από τους συγγραφείς που καταπιάνονται με μιαν ιδέα παρορμητικά. Κάθε βιβλίο που γράφω είναι ένας μεγάλος κύκλος από τη ζωή μου.

 

Πολλοί θεωρούν «Τη χορεύτρια του Διαβόλου» το καλύτερό σου βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα βιβλίο που μάγεψε πολλούς κι ένα βιβλίο που θα σου προτείνει ο βιβλιοπώλης αν ζητήσεις Δάνδολο. Μήπως είναι ένα βιβλίο που κρύβει περισσότερα νοήματα και συναισθήματα απ’ όσα σε ενέπνευσαν τη στιγμή που το έγραφες; Συναισθήματα που βγήκαν στις τελευταίες πινελιές, συναισθήματα που δημιουργήθηκαν ακόμα κι όταν τυπώθηκε;

Η αλήθεια είναι ότι βαθιά μέσα σου, από την πρώτη κιόλας λέξη, ξέρεις ή τουλάχιστον μπορείς να οσμιστείς αν το βιβλίο που γράφεις θα σημαδέψει την πορεία σου. Και με την «Χορεύτρια του Διαβόλου» το ψυχανεμιζόμουν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν ένα διαφορετικό σκαλοπάτι. Είναι ένα μυθιστόρημα που αγαπώ πολύ, που μου χάρισε πολλές συγκινήσεις. Και είναι επίσης ένα από τα δύο-τρία βιβλία μου στα οποία δεν θα άλλαζα ούτε λέξη.

 

Αν έκανες μία ευχή, θα ήθελες να εκπληρωθεί άμεσα ή να ζήσεις μία διαδρομή μέχρι την εκπλήρωσή της;

Παρόλο που είμαι πολύ υπομονετικός, μάλλον θα επιθυμούσα να εκπληρωθεί άμεσα. Εκτός κι αν ήταν μια μακρόπνοη ευχή.

 

Κι επειδή τα Αν είναι πολλά στη ζωή μας, Αν θα έκανες μία ευχή φωναχτά ποια θα ήταν αυτή;

Να ζήσω αρκετά χρόνια για να δω το γιο μου να μεγαλώνει.

 

Στέφανε σε ευχαριστώ, όχι μόνο για τη συνομιλία μας μέσω υπολογιστή, αλλά για λόγους τους οποίους ένας αναγνώστης δε μπορεί να εκφράσει πάντα με λόγια.

 

Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996 με το μυθιστόρημα Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του, και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπότση για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει γράψει εννέα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Νάρκισσοι και Κανίβαλοι, Ο Τελευταίος Κύκνος και Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε με επιτυχία το 2006 στην Ιταλία. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, ενώ το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Young Writers’ World Festival που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Η Χορεύτρια του Διαβόλου είναι το όγδοο μυθιστόρημά του και το πρώτο του από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

 

thraki Νεα Διαγωνισμός 

Με αφορμή τη συνέντευξη του Στέφανου Δάνδολου, το thraki Νεα, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουν σε έναν τυχερό αναγνώστη, το βιβλίο «Η χορεύτρια του διαβόλου».

Μείνετε συντονισμένοι.