Ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων ΑΜΘ
Να ασκηθούν διώξεις για το ρέμα -βούρκος στα παραθαλάσσια εξοχικά της Κάριανης του Δήμου Παγγαίου
Με την υποψία ότι πρόκειται για βοθρολύματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προωθήσει στις αρμόδιες αρχές καταγγελία κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, σχετικά με τη ρύπανση του αποδέκτη.
Οι επόπτες Δημόσιας Υγείας εξέτασαν την καταγγελία και στην υγειονομική έκθεση που συνέταξαν για τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κατέληξαν ότι από τη δειγματοληψία υγρών διαπιστώθηκε πως πρόκειται για λύματα ανθρωπογενούς προελεύσεως. Μάλιστα, η υπάρχουσα κατάσταση χαρακτηρίσθηκε ως «ανθυγιεινή εστία», που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η έκθεση αυτοψίας εισηγείται «την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου που προκαλεί και συντηρεί την ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση και καλεί το Δήμο Παγγαίου για τις δικές του ενέργειες (ανεύρεση παράνομων συνδέσεων, διακοπή αυτών κλπ.)»
Με την παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων, μια ακόμη υπόθεση ανθρωπογενούς ρύπανσης με άμεσες συνέπειες για τη δημόσια υγεία δρομολογήθηκε και είναι πλέον στη δικαιοδοσία των αρμόδιων Αρχών να δώσουν λύση στο θέμα.
Στην περίπτωση της Κάριανης αλλά και γενικά στους οικισμούς της χώρας είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν αστικές υποδομές και δίκτυα που θα διασφαλίσουν την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση για θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της άγνοιας, της απρονοησίας αλλά και της ασυνειδησίας πολλών συμπολιτών μας σε πρακτικές και συμπεριφορές που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.