Το ρωσικό αποβατικό πλοίο Caesar Kunikov κατατρόμαξε τους Τούρκους όταν περνούσε τα Στενά και όλοι είδαν ένα μέλος του πληρώματος σε υψηλό σημείο του καταστρώματος να κρατά ένα φορητό αντιαεροπορικό (μάλλον Strella) δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιος τουρκικός στόχος ήταν «κλειδωμένος» για πλήγμα.
Ρωσικό πλοίο Caesar Kunikov​Αυτό το ίδιο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας, όμως, έχει πολύ μεγαλύτερη σύνδεση με την Ελλάδα και το πρόσφατο «φρικάρισμα» στους Τούρκους έχει μεγαλύτερη σημασία. Το Caesar Kunikov είχε ελλιμενισθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 28 Οκτωβρίου 2011 και το πλήρωμά του έκανε παρέλαση μαζί με Έλληνες στρατιώτες στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που Ρώσοι στρατιώτες (πεζοναύτες) έκαναν παρέλαση μαζί με στρατιώτες από ΝΑΤΟική χώρα και ξεσήκωσαν ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης και των γύρω πόλεων που ήρθαν.

Παρέλαση των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη στις 28-10-2011

Παρέλαση των Ρώσων στην Αλεξανδρούπολη στις 28-10-2011

Οι πεζοναύτες απέδωσαν τιμές και μετέφεραν τα οστά των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο για να ταφούν στο ειδικό μνημείο που ανεγέρθη στο προαύλιο της Μητρόπολης. Και μετά από την αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη, η πόλη γίνεται πύλη προϊόντων και υπηρεσιών προ τη Ρωσία από την Αγία Πετρούπολη μέχρι την Κριμαία. Όταν οι Τούρκοι κατέρριπταν το ρωσικό βομβαρδιστικό, αντιπροσωπεία του δήμου Αλεξανδρουπόλεως, του Επιμελητηρίου Έβρου και του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» ήταν στην Αγία Πετρούπολη όπου οι Ρώσοι ανοιχτά τους είπαν ότι από τη ρωσική πλευρά υπάρχει πράσινο φως να καλύψουν οι Έλληνες στην ρωσική αγορά αυτά που θα χάσουν οι Τούρκοι. Ακόμη και ορθόδοξο ναό ρωσικού ρυθμού θα ανεγείρουν στην Αλεξανδρούπολη.
​Και μετά από μερικές ημέρες οι Ρώσοι από το Caesar Kunikov «έδειξαν δάχτυλο» (λάθος, «αντιαεροπορικό»).
olumpia.gr