Θέλουν να κλείσουν μέσα σε λίγα λεπτά ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας
Οριστικό τέλος στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, επιχείρησε να δώσει η διοίκηση της ΕΒΖ, την προηγούμενη εβδομάδα.
ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΔΣ
Με την υπογραφή του προέδρου της βιομηχανίας Παναγιώτη Αλεξάκη, προγραμματίστηκε διοικητικό συμβούλιο για την Τετάρτη 7-2-2018, με πρώτο θέμα την οριστική παύση λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών.
Η πρόσκληση στάλθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία είδαν για πρώτη φορά να τίθεται ανοιχτά το σχέδιο, όχι για προσωρινό, αλλά για οριστικό κλείσιμο των δύο από τα τρία εργοστάσια που έχουν απομείνει στην Ελλάδα για την ΕΒΖ.
Οι προσκλήσεις στάλθηκαν και άμεσα υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, καθώς αν κλείσουν οριστικά τα εργοστάσια Ορεστιάδας και Σερρών, το επόμενο βήμα είναι να χαθεί για πάντα η τευτλοκαλλιέργεια από τους δύο ακριτικούς νομούς της χώρας. Παράλληλα οι αντιδράσεις δεν είχαν κάνουν μόνο με το κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά και με την αναφορά στην πρόσκληση για καλλιέργεια τεύτλων ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ.
Αν δηλαδή το θέμα δεν αποσύρονταν θα είχε αποφασιστεί το κλείσιμο ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ των εργοστασίων Ορεστιάδας και Σερρών και η παύση καλλιέργειας τεύτλων στους νομούς οι οποίοι δεν προμηθεύουν με τεύτλα το εργοστάσιο που θα αποφάσιζε να λειτουργήσει το ΔΣ.
Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις, στα μέλη του ΔΣ της βιομηχανίας στάλθηκε άλλη πρόσκληση, από την οποία απαλείφθηκε η φράση: «ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΕΡΡΩΝ» και αντικαταστάθηκε με άλλο θέμα το οποίο αφορούσε στη μεταφορά εφοδίων από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας στα εργοστάσια Σερρών και Πλατέως.
Οι αντιδράσεις όμως, από ανθρώπους οι οποίοι πασχίζουν να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ήταν κι εδώ σφοδρότατες, καθώς το θέμα που υπήρχε στην πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου, μεταφράστηκε σε έμμεσο κλείσιμο του εργοστασίου της Ορεστιάδας, λόγω έλλειψης εφοδίων, απαραίτητων για την έναρξη και λειτουργία καμπάνιας.
Η διοίκηση της βιομηχανίας αναγκάστηκε να αλλάξει ξανά την πρόσκληση και να στείλει νέα πρόσκληση στα μέλη του ΔΣ της βιομηχανίας. Στην πρόσκληση αυτή και στο συμβούλιο που ακολούθησε δεν τέθηκε θέμα για μη λειτουργία του εργοστασίου της Ορεστιάδας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για τις επόμενες ή την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και αυτό γιατί πολλά παίζονται από το χρόνο που θα δοθεί σε αγρότες να δηλώσουν πόσα στρέμματα θα καλλιεργήσουν.
Κι ενώ στα άλλα εργοστάσια φημολογείται ότι ο χρόνος αυτός είναι ανοιχτός μέχρι τέλος του μήνα, οι εργαζόμενοι της Ορεστιάδας καταγγέλλουν ότι δόθηκε περιθώριο μόλις 5 ημερών στους αγρότες της Ροδόπης και του Έβρου, να δηλώσουν την πρόθεσή τους να καλλιεργήσουν τεύτλα.
Και εδώ οι αντιδράσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ εργαζομένων και στελεχών, ίσως να έχουν σαν αποτέλεσμα να δοθεί και στους αγρότες που παραδίδουν τεύτλα στην Ορεστιάδα, να έχουν το δικαίωμα να κάνουν δηλώσεις μέχρι τέλους του μήνα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα χρονικά όρια στενεύουν, καθώς υπό άλλες συνθήκες, αυτές που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία ζάχαρης η σπορά θα είχε αρχίσει.
Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν στο thraki Νεα, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλλιεργηθούν τεύτλα στον Έβρο, αν δεν ανοίξει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, καθώς το κόστος μεταφοράς στο Πλατύ είναι μεγάλο και δεν είναι γνωστό αν θα επιβαρύνει τους αγρότες ή τη βιομηχανία.
Την ώρα που στέλνονταν οι προσκλήσεις για συνεδρίαση του ΔΣ οι αγρότες παρέμεναν απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις εκπροσώπων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ.
Τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
-
Πώς θα αντιδράσουν επίσημα οι τοπικοί φορείς του Έβρου, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες στο σχέδιο για ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, στο οποίο τόσα χρόνια στηρίχθηκε η ανάπτυξη του βορείου τμήματος του Έβρου;
-
Θα αντιδράσουν ή απλά θα παρακολουθήσουν να χάνεται ο μοναδικός πνεύμονας που ακόμη κρατάει πολλούς στην περιοχή και δεν τους κάνει μετανάστες;
-
Γιατί το ΔΣ της ΕΒΖ έπρεπε να λάβει στις 7 Φεβρουαρίου την όποια απόφαση και δεν περίμενε τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας, που όπως είπε και ο αρμόδιος υφυπουργός οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, αναμένονται στα μέσα του μήνα. Γιατί τόση βιασύνη;