Της Κικής Ηπειρώτου
Σχεδόν δέκα ημέρες έχουν περάσει από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λευκίμη, η οποία κατάφερε σημαντικό πλήγμα στο δασικό οικοσύστημα του κεντρικού και νότιου Έβρου.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν ακουστεί διάφορες εκτιμήσεις, τόσο για το μέγεθος και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της φωτιάς, όσο και για την ύπαρξη τυχουσών ευθυνών, τις οποίες έχει δηλώσει πως θα διερευνήσει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων στελεχών του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι έδωσαν επί 4 μερόνυχτα τη μάχη με τις φλόγες, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις δραματικές ώρες.
Μάλιστα, αυτό το κλίμα της δυσαρέσκειας εύκολα ανιχνεύεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ημερομηνία 30 Αυγούστου. «Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή στη δύσκολη πυρκαγιά της Λευκίμης, καθώς και τους πολίτες-εθελοντές, οι οποίοι συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται στη δύσκολη μάχη που δίνει το Πυροσβεστικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Προσωπικό. Μας λυπεί όμως το γεγονός ότι ορισμένοι Θεσμικοί Παράγοντες αρνήθηκαν την ηθική συμπαράσταση στους συναδέλφους μας και ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο θέτουν τα αποτελέσματα ερευνών για τυχόν ευθύνες. Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει απαξιώνοντας τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων πυροσβεστών που από την πρώτη στιγμή με επίγειες και εναέριες δυνάμεις που συνεχώς αυξάνονταν ρίχτηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς».
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ΑΜΘ Λεωνίδας Καραγκούνης, ο οποίος βρισκόταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα, υποστηρίζει πως «ο μοναδικός τοπικός φορέας που με τη στάση του προκάλεσε δυσαρέσκεια στους συναδέλφους που έδιναν τη μάχη με τις φλόγες ήταν ο κ. Λαμπάκης. Η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των υπόλοιπων φορέων ήταν άψογη. Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κράτησε αυτή την στάση και σήμερα αναζητά ευθύνες. Εμείς, πάντως, δεν τον είδαμε στον τόπο της πυρκαγιάς, αλλά μόνο στα κανάλια. Αντιθέτως, ο Περιφερειάρχης, η Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Γκότσης ήταν συνεχώς στο πλευρό μας. Δεν είχαμε την ηθική υποστήριξη που θα θέλαμε την ώρα του αγώνα μας από τον κ. Λαμπάκη, ο οποίος, θεωρούμε ότι προσπάθησε να καπηλευτεί πολιτικά την πυρκαγιά. Την ώρα του πολέμου, δεν έχουμε κομματικά χρώματα, τους θέλουμε όλους δίπλα μας», αναφέρει ο κ. Καραγκούνης, επισημαίνοντας πως το ίδιο κλίμα επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων του που έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες, «δίχως, όμως, κάποιοι να το σέβονται αυτό».
Παράλληλα, τόνισε πως ο συνδυασμός των 12 αρχικών εστιών της φωτιάς και του ανέμου, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν είχαμε καταστροφή, αλλά σοβαρές ζημιές, εφόσον δεν κάηκε το δάσος της Δαδιάς και δεν θρηνήσαμε θύματα.
«Οι πραγματικά καμμένες εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 35.000 στρέμματα. Νομίζω πως η κινητοποίηση όλων ήταν άψογη και πως η αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς ήταν τόσο υποδειγματική, που θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές και υπεύθυνους πολιτικής προστασίας. Από την 3η μέρα είχε σταματήσει το ενεργό μέτωπο της φωτιάς. Στις 19 πρώτες ώρες είχαν έρθει τα γαλλικά εναέρια μέσα κι είχε ενεργοποιηθεί η πολιτική προστασία της Ε.Ε. Η συνεργασία και η κινητοποίηση όλων των φορέων – πλην του Δημάρχου- ήταν άμεση και θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να κατασβηστεί γρηγορότερα μία τέτοια φωτιά».
Η εφημερίδα μας προσπάθησε να επικοινωνήσει δις με το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ζητώντας να καταγράψει τη θέση του για τις δηλώσεις του κ. Καραγκούνη, ωστόσο, η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.
Εφ. «Η Γνώμη»